Website maken voor dummies (met stappenplan)

door Daisy Weber op 02 november 2021
Wil je graag zelf een website bouwen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? In dit artikel “website maken voor dummies” leggen we je uit hoe je een goede start maakt. Ook laten we zien hoe je met de juiste tools eenvoudig zelf een professionele website bouwt. En we beloven je: het is gemakkelijker dan je denkt!


Geen technische kennis nodig

Jaren geleden kon je alleen zelf een website bouwen als je voldoende kennis had van zaken als HTML, CSS, JavaScript en PHP. Programmeertalen die voor zo’n beetje elke website gebruikt worden.

Tegenwoordig is dat niet meer het geval en zijn er veel gemakkelijkere manieren om zelf een website te bouwen. Hoe? Door gebruik te maken van een websitemaker. Een websitemaker is een simpel CMS waar zelfs de grootste online dummies een website mee kunnen bouwen.

Echter, voordat je hiermee aan de slag gaat is het belangrijk dat je eerst nog wat stappen doorloopt:


1. Start met een plan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Start dus altijd met een plan. Je wil namelijk voorkomen dat je ergens halverwege het maken van je website ontdekt dat je wat vergeten bent of dat er iets niet klopt. Dat herstellen kost je dan onnodig veel tijd en misschien moet je hierdoor zelfs helemaal opnieuw beginnen. Maak dus altijd vooraf een plan. En zorg ervoor dat je met je plan in elk geval een antwoord geeft op onderstaande vragen:
  • Wat is het doel van je website?
  • Welke doelgroep(en) wil ik bereiken met mijn website?
  • Welke boodschap(pen) wil ik overbrengen met mijn website?
  • Hoe gaat de website structuur er uitzien?
  • Welke functionaliteiten zijn van belang voor mijn website?
  • Wat wordt het design van mijn website?
  • Hoeveel tijd kan / wil ik wekelijks besteden aan het maken en onderhouden van mijn website?
  • Wat is mijn budget?

Bovenstaande vragen helpen je bij het maken van je plan. Probeer dit plan gedurende het hele proces in je achterhoofd te houden. Wanneer je een bouwbedrijf hebt en online gevonden wil worden, dan heeft je website een heel ander doel dan wanneer je een webwinkel in beautyproducten start. Het doel wil je ook enigszins terug laten komen in je design en indeling. Lichtroze staat leuk bij beautyproducten maar is een minder logische keuze voor bijvoorbeeld een bouwbedrijf.


2. Domeinnaam registreren

Heb je alles goed uitgewerkt op papier staan? Dan is het tijd om een domeinnaam te registreren. Probeer je domeinnaam zo kort en eenvoudig mogelijk te houden, zodat er zo min mogelijk verwarring kan ontstaan. Gebruik bij voorkeur ook geen koppelteken. Dit wordt vaak door bezoekers vergeten waardoor ze uitkomen op een niet bestaande of verkeerde website.
Kies altijd voor een betaalde extensie: nl, com. Gratis extensies (.tk of .cf) schelen weliswaar in de portemonnee maar komen niet bepaald betrouwbaar over. Bovendien word je dan ook niet officieel eigenaar van het door jouw geregistreerde domein.


3. Website bouwen voor dummies

Nu je ook een passende domeinnaam hebt geregistreerd, is het tijd om je website daadwerkelijk te gaan bouwen. De gemakkelijkste manier om direct aan de slag te gaan is door te werken met een websitemaker.

Wat is een websitemaker?
Een websitemaker is een programma waarmee je eenvoudig zelf een website kunt bouwen zonder dat je daarvoor code hoeft te schrijven. Websitemakers zijn zowel offline als online beschikbaar. Door te kiezen voor een online websitemaker heb je als voordeel dat alles online wordt opgeslagen en je niets lokaal hoeft te bewaren. Daarnaast kun je altijd en overal aan je website werken.

Voor wie is een websitemaker geschikt?
Websitemakers zijn met name geschikt voor kleine bedrijven, fotografen, portfolio’s, webwinkels, restaurants en hotels. Ze lenen zich minder goed voor websites waarvoor een database nodig is, als bijvoorbeeld een vacature website.

Goede websitemaker
De vraag naar eenvoudig te gebruiken websitemakers is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Hieronder delen we een overzicht van de meest gebruikte websitemakers van dit moment.

 Websitemaker Prijs Pro's
JouwWeb Gratis uitproberen.
Daarna vanaf € 15,00/mnd
- Goede support
- Erg gebruiksvriendelijk
- Goedkoop
- Meertalig
Phoenix Gratis uitproberen.
Daarna vanaf € 59,00/mnd
- Goede support
- Focus op SEO / conversie
- Veel marketing tools
One Gratis uitproberen.
Daarna vanaf € 1,99/mnd
- Goede live support
- Erg goedkoop
- Responsieve templates
Jimdo Gratis uitproberen.
Daarna vanaf € 9,00/mnd
- Gebruiksvriendelijk
- Mooie templates
- Snelle laadtijd

Welke websitemaker kies je?
Je vraagt jezelf nu wellicht af hoe je de beste keuze maakt. Al bovenstaande websitemakers zijn goed en in die zin kun je eigenlijk geen verkeerde keuze maken. Wel zijn er wat zaken waar je op moet letten en die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze voor jou:

Gratis uitproberen
Al bovenstaande websitemakers zijn gratis uit te proberen. Maak hier gebruik van en test zelf welke websitemaker voor jou het best werkt qua gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten.

Support
Ga na welke ondersteuning de websitemaker biedt en via welk(e) kanaal of kanalen dit loopt. Probeer de support eens uit en onderzoek hoelang het duurt voordat je een reactie terugkrijgt. Is de reactie erg bondig en moet je opnieuw contact opnemen of is de reactie uitgebreid en kun je het probleem direct oplossen?

Functionaliteiten
Als het goed is heb je bij stap 1 inzichtelijk gemaakt welke functionaliteiten voor jouw website van belang zijn. Ga na of de websitemaker van jouw keuze deze functies ook aanbiedt. Veel voorkomende functionaliteiten zijn: een blogsectie, winkelmandje en seo optimalisatie mogelijkheden.


4. Hosting

Waar je normaliter nu op zoek zou gaan naar een goede hosting provider, is dit bij het gebruik van een websitemaker niet nodig. Zij regelen ook direct de hosting voor je. Wel zo handig!


5. Continu optimaliseren

Eenmaal in de lucht, deel dan zo vaak mogelijk nieuwe content en werk je website regelmatig bij. Hoe meer content je deelt, hoe vaker een zoekmachine even langskomt om je website te bekijken. En als dan je content ook SEO geoptimaliseerd is, dan heb je kans om hoger in deze zoekmachine te komen.
Vergeet ook niet om je website aan te melden bij Google Search Console! Zo weet Google direct van het bestaan van jouw nieuwe website af en wordt je website geïndexeerd.


Conclusie

Je kunt tegenwoordig vrij eenvoudig zelf een website bouwen zonder dat je daarvoor code hoeft te schrijven. Er zijn veel verschillende websitemakers die dit werk voor jou uit handen nemen. Om te bepalen welke websitemaker bij jou past moet je wel eerst inzichtelijk hebben welk doel je website dient en welke functionaliteiten daarvoor nodig zijn. Maak daarom altijd vooraf een plan, zodat je gaandeweg niet voor onnodige verrassingen komt te staan.
Succes
Terug naar boven